Zece deprinderi de viață pe care părinții ar trebui să-i înveţe pe copiii lor

Zece deprinderi de viață pe care părinții ar trebui să-i înveţe pe copiii lor

          Fiecare părinte dorește tot ce este mai bun pentru copiii săi, dar vrea, deasemenea, să crească copiii cât mai bine, în așa fel încât să se poată descurca și singuri atunci când este nevoie. Există unele abilități esențiale de viață care vor ajuta copiii să facă față mai bine în lume, să crească și să devină membri responsabili, respectuoși și valoroși ai societății.
          1. Învățați copiii să nu se oprească din a citi și a învăța.
          Cu cât citesc și învață mai mult, cu atât mai mult li se va deschide mintea către o gamă largă de posibilități și pot cunoaște tot felul de lucruri care îi fac mai deștepți și mai înțelepți. Copiii ar trebui să știe, de asemenea, că învățarea nu implică numai manualele școlare sau lecturarea cărților. Există multe modalități de a învăța. Încurajați-vă copiii să fie deschiși și receptivi la învățarea din situații de viață (atât pozitive cât și negative), de la alte persoane care sunt modele bune de urmat, precum și de la părinții lor.
          2. Învățați copiii să se joace în bună înțelegere cu ceilalți.
          Încurajați copiii să colaboreze și să lucreze cu alții spre obiective comune. În acest fel le insuflați sentimentul de toleranță, nu numai în cazul opiniilor divergente, ci şi în dezvoltarea empatiei, a voinței de a lua gândurile şi sentimentele altor oameni în considerare.
          3. Învățați copiii să rezolve neînțelegerile pe cale amiabilă.
          Dezacordurile sunt inevitabile în viață, mai ales în lumea de astăzi, care a devenit hiper-competitivă. Încurajați-i să gândească, cântărind toate laturile unei probleme și de a-şi pune întrebări de genul „de ce?” și „dar dacă?” În acest fel pot să se concentreze asupra problemei și nu a persoanei, putând controla mai ușor emoțiile negative, cum ar fi furia și mânia.
          4. Învățați copiii să își facă auzită vocea, dar în mod corect.
          Lăsați copiii să știe că părinții nu vor fi mereu acolo pentru a-i proteja și a-i apăra. Încurajați-i să se apere, să spună ce gândesc cu îndrăzneală dar și cu respect, să se descurce singuri atunci când situația o cere. Capacitatea de a-i apăra pe alții și pe sine, de a comunica eficient și de a fi în stare să se descurce singur, sunt unele dintre abilitățile cele mai valoroase de care oricine are nevoie în lumea modernă.
          5. Învățați copiii să-și ceară scuze atunci când greșesc și să ierte atunci când sunt nedreptățiți.
          Încurajați copiii să cultive o atitudine de iertare. Ei ar trebui să știe că toată lumea face greșeli, dar că iertarea poate vindeca și cea mai mare greșeală. Nu există nici o rușine în a cere iertare și a ierta pe alții. Cerând iertare și iertând, este o dovadă de curaj adevărat.
          6. Învățați copiii să arate bunătate și să ofere ajutor celor mai puțin norocoși decât ei.
          Arătând bunătate nu este doar un lucru frumos, ci este și cel mai simplu mod de a schimba o viață. Încurajați copiii să arate bunătate și să dea o mână de ajutor ori de câte ori pot. Aceasta îi va ajuta să își dezvolte compasiunea și să înțeleagă diferența dintre dorințe și nevoi în viață.
          7. Învățați copiii să rămână pozitivi și să se concentreze mai mult pe partea luminoasă a vieții.
          Viața nu este tot timpul plină de soare și curcubee. De asemenea, nu este tot timpul tristă și grea. Viața este un amestec de experiențe bune și rele. Încurajați copiii să rămână pozitivi, să găsească bucurie și fericire în lucrurile „mici” din viață, așa cum ar fi frumusețea unui apus de soare sau bucuria de a avea o familie minunată. Pozitivitatea și veselia îi pot proteja de stres, de durere și de răutatea din lume.
          8. Învățați copiii să protejeze mediul și să îngrijească animalele.
          Copiii ar trebui să știe că oamenii au doar această planetă pentru a trăi. Noi, toți trebuie să o protejăm și să avem grijă de ea. Aceasta înseamnă grija pentru plante, animale și pentru mediul natural din jurul nostru. Încurajați copiii să hrănească păsările, să plimbe câinele … În acest fel ei vor deveni atenți la protejarea planetei și la tot ce îi înconjoară.
          9. Învățați copiii să se spele și să se păstreze curați.
          Copiii trebuie să învețe comportamentele de igienă și de viață sănătoasă, inclusiv cele ce privesc alimentația sănătoasă și mișcarea. Când copiii sunt curați, sănătoși și fericiți, toată lumea este fericită.
          10. Învățați copiii să iubească necondiționat.
          Dragostea este cea mai mare virtute dintre toate. Totul în viață, depinde de ea. Fără iubire, totul se prăbușește. Învățați copiii să ofere altora dragostea nu pentru ceea ce fac, pentru ceea ce au sau pentru ceea ce le oferă, ci pentru ceea ce sunt.

Material preluat de pe site-ul www.edupsihologie.wordpress.com